niedziela, 5 lutego 2012

Proste, smaczne i pożywne przekąskiAutorem artykułu jest Magdalena Banach


Chleb, bagietka lub bułka, do tego odrobina masła, plasterek sera, wędliny i liść zielonej sałaty, jeszcze tylko kleks pysznego majonezu i można się rozkoszować najprostszym i zarówno najlepszym zestawem kulinarnym!
[Image]Kanapki, to najbardziej popularne danie na świecie. W zasadzie tyle ile kuchni świata, tyle jest rodzajów, typów i sposobów przygotowywania kanapek. Mogą się one różnić w zależności od zastosowanego rodzaju pieczywa, oraz składników użytych do jego wypełnienia. Ale tym co powinno je łączyć, jest prostota wykonania i możliwość zapakowania kanapki na drogę. Kanapki można serwować na zimno i na ciepło – te oczywiście spożywa się od razu po przyrządzeniu. Tak zwane sandwicze mogą być pożywnym śniadaniem przygotowanym do pracy czy szkoły, smacznym daniem piknikowym i obiadem w podróży. Z kolei kanapki składające się z jednej tylko warstwy pieczywa, tak zwane tartinki, w zależności od formy, wielkości i użytych składników, mogą być wykwintną przekąską na przyjęciu, lub swojską kolacją, do której zasiada cała rodzina.Tradycyjne polskie kanapkiW Polsce kanapki są bardzo popularnym daniem kolacyjnym. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się tradycyjny chleb pszenny, masło czyli tłuszcz z mleka krowiego lub margarynę - tłuszcz roślinny, plasterki serów i wędlin, ugotowanych na twardo jaj. Zwykle smaruje się je majonezem, obkłada pomidorem, ogórkiem i posypuje zielonym koperkiem lub pietruszką. Stół nakryty świeżym obrusem, półmisek kolorowych kanapek, do tego dzbanek gorącej herbaty z cytryną i sokiem malinowym – tak wygląda tradycyjny, polski posiłek na zakończenie pracowitego dnia. Ale kanapki są dobre o każdej porze dnia i w każdej sytuacji, lubimy je na śniadanie, chętnie zabieramy do pracy i szkoły na drugie śniadanie bo łatwo można je zjeść bez potrzeby użycia noża i widelca. Proste kanapki robi się w domu gdy dopadnie nas głód, a do obiadu pozostało jeszcze trochę czasu...[Image]Tajemnicą sukcesu kanapek jest prostota...Co prawda w ostatnich czasach pszenne pieczywo okryło się trochę złą sławą i w wyniku różnych mód na diety niskokaloryczne i pozbawione węglowodanów spadło jego spożycie, na rzecz wafli ryżowych i chlebków typu wasa, to jednak zapach świeżego chleba wciąż sprawia, że cieknie nam ślinka... Chrupiąca bagietka posmarowana masłem, obłożona dojrzałym w słońcu pomidorem i oprószona gruboziarnistą solą, sprawia, że łamiemy dietetyczne postanowienia i uciekamy się w świat kulinarnych rozkoszy, nic bowiem nie zastąpi smaku prostej, ale jakże dobrej kanapki! Im prostsza kanapka tym lepsza, by uzyskać harmonijny smak wystarczy zestawić ze sobą takie produkty jak jajko i zielona pietruszka, twarożek i pomidor, szynka i majonez, łosoś i koperek, mozzarella i pomidory, albo tuńczyk i oliwki z odrobiną majonezu.[Image]Kanapki dla dzieciKanapki są ważnym elementem w menu dziecięcym i jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze mamom dosyć łatwo jest przemycić na kanapce produkty, których dziecko nie lubi jeść. Po drugie kolorowe i wymyślne kanapki w formie domków, samochodzików, kanapek z uśmiechem, czy kanapek z obrazkami, to czasem jedyny sposób by dzieci z zaburzeniami apetytu zjadły choć kilka kęsów śniadania, czy kolacji. Po trzecie kanapki można zapakować i zabrać na spacer, by maluch mógł przekąsić coś zdrowego gdy zgłodnieje, a wiadomo, że na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej, więc i tutaj jest sposób na Tadka niejadka. Warto więc przygotowywać kolorowe kanapki dla dzieci, by jedzenie zdrowych posiłków było przyjemnością!---
Magdalena Banach
http://www.inet-partner.pl/

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz